ZAKOPANE POLEN

barbara

Zakopane som har drygt 30 tusen invanare är en charmig liten stad belägen vid själva foten av de majestätiska Tatrabergen. Staden ligger gömd mellan den mjuka bergskedjan Gubałówka och Tatrabergens klippiga bergstoppar och det var just stadens ovanliga läge som blev avgörande för dess turistframgang. För dem som ännu inte har varit i var stad presenterar vi nagra anledningar till varför Zakopane är värt att besöka:

Barbara

NÄR ÄR DET VACKRAST I ZAKOPANE?

Januar, Februar, Mars

ZAKOPANE I VINTER

.:I JANUARI när dagar är korta och iskalla, och skidakningsförhallandena är däremot jätte goda. Vid slutet av januari och i hälften av FEBRUARI börjar vinterlov i skolor och turisttrafiken ökar, vad man kan märkas framför allt pa skidssluttningar. Perioden från mitten av februari till mitten av MARS är den bästa tiden för skidakningsvänner.
April, MaJ, Juni

ZAKOPANE FOR VÅR

.:I APRIL är det fortfarande tillräckligt mycket snön pa toppen av Kasprowy Wierch. Manaden är ocksa berömd för vackert blomstrande krokuser, som kan paträffas da. MAJ är en tid av den äkta varen. I JUNI är lugnt i Zakopane, dagarna är langa och tomma och ofta soliga vandringsleder bjuder pa utflykter.
Juli, Augusti, September

ZAKOPANE SOMMER

.:JULI och AUGUSTI är turistiska högsäsongen. De lättast tillgängliga vandringslederna brukar vara fullproppade, och det finns langa köer under de mest populära topparna pa soliga dagar. SEPTEMBER är en jätte bra manad för fjällvandring - vädret är vanligtvist vackert, och det finns ingen semesterfolkträngsel längre pa vandringsleder och i vandrarhem
Oktober, November

ZAKOPANE AUTUMN

.:OKTOBER kan vara solig och presentera den vackra hösten i Tatrabergen eller kan ocksa vara jätte kallt med de första snöfall. NOVEMBER är en manad, när Zakopane vilar ut efter den hela turistiska vinter- och sommarsäsongen.
Desember

JUL I ZAKOPANE

.:Fran början av DECEMBER är en del av sluttningar redan förberedda för skid- och snowboardakare. Julen i Zakopane är jätte fint. Staden är underbart prydad, vanligtvis maleriskt täckt med nysnö.

Zakopane er en herlig by som Zakopane är en charmig stad

Zakopane 1913
Zakopane 1913 - Koscieliska and Krupowki streets

.: Zakopane som har drygt 30 tusen invanare är en charmig liten stad belägen vid själva foten av de majestätiska Tatrabergen. Staden ligger gömd mellan den mjuka bergskedjan Gubałówka och Tatrabergens klippiga bergstoppar och det var just stadens ovanliga läge som blev avgörande för dess turistframgang. Redan i slutet av 1700-talet började de första sommargästerna komma till Zakopane, en liten by förlorad pa Polens södra spets. Fran Kraków tog de sig fram dit med hästvagnar som även transporterade mycket husgerad som saknades i de fattiga bergsstugorna. 1889 fick Zakopane status som kurort och började locka kurgäster som led av tuberkulos. 1898 avslutades byggandet av järnvägssparen och det första taget fran Kraków kom fram till staden. Detta ledde till en betydande ökning av antalet turister - fran 1.600 under ar 1898 till drygt 10.000 under ar 1900 (för närvarande drygt 3 mln).

Kasprowy Wierch cable car 1937

Pa 1930-talet ökade snabbt populariteten för skidakning. Redan före andra världskrigets utbrott avslutades tva stora bygginsatser i Zakopane vilket gjorde att staden under manga ar kallades för Polens vinterhuvudstad. 1936 byggdes linbanan upp till Kasprowy Wierch (1.998 m ö.h.) pa en imponerande tid av 6 manader, och 1938 öppnades bergbanan upp till Gubałówka som fraktade turister fran Zakopanes centrum upp till kullen varifran man hade en fin panoramautsikt över Tatrabergen.

Under andra världskriget dök i Zakopane upp turister som inte alls blivit inbjudna av invanarna - nasisterna och deras familjer vilade i rekvirerade hotell och pensionat. Manga bergsguider i Tatrabergen och skidakare fran Zakopane riskerade livet under kriget da de hjälpte flyktingar fran Polen passera landets gräns och komma till andra sidan Tatrabergen.

railway station in Zakopane

Efter kriget och fram till slutet av 1980-talet var det framför allt polacker som kom till Zakopane för att tillbringa sommar- och vintersemestrar. Efter kommunismens fall minskade lite antalet polska turister som besökte Zakopane, men manga utländska turister började komma till oss.