ZAKOPANE POLEN

barbara

Zakopane telt meer dan 30 duizend inwoners en is een schilderachtig stadje aan de voet van het majestueuze Tatra gebergte. De ongebruikelijke ligging, verborgen tussen de golvende bergketen Gubalowka en de rotsige bergtoppen van Tatra gebergte waren doorslaggevend voor de toeristische carriere van Zakopane. Degene die nog nooit in Zakopane is geweest, vindt hieronder een aantal overtuigende redenen om een bezoek aan deze stad te brengen:

Barbara

WANNEER IS ZAKOPANE HET MOOIST?

Januar, Februar, Maart

ZAKOPANE IN DE WINTER

.:IN JANUARI zijn de dagen kort en het is zeer koud, maar je kan skieen. Eind januari en in de eerste helft van FEBRUARI hebben de kinderen wintervacantie, er komen de meeste toeristen naar Zakopane en het is zeer druk in het bijzonder op de pisten. De periode van half februari tot half MAART zijn voor de skieers de besten maanden.
April, Mei, Juni

ZAKOPANE IN DE LENTE

.:Nog IN APRIL ligt er genoeg sneeuw op Kasprowy Wierch. In die tijd staan de weiden in bloei, er bloeien duizenden krokusjes bloeien. In MEI is de tijd voor de ware lente. In JUNI is in Zakopane heel stilletjes, de dagen zijn lang en de zon schijnt vaak, de bergen staan nog leeg en nodigen voor wandelingen uit.
Juli, Augustus, September

ZAKOPANE IN DE ZOMER

.:JULI en AUGUSTUS dat zijn twee maanden van hoog seizoen. The Tatras De makkelijksten wegen zijn erg druk, op zonnigen dagen staan de mensen in de rijen voor de meest bekenden bergen. SEPTEMBER is een zeer goede maand voor de excursies in de bergen - het weer is over het algemeen goed, en het is niet meer zo druk als tijdens de zomer.
Oktober, November

ZAKOPANE AUTUMN

.: In OKTOBER zijn de dagen ook soms zonnig, het najaar in de bergen is zeer mooi. Maar het kan ook zeer koud zijn, het begint ook te sneeuwen. In NOVEMBER ontspant zich Zakopane na het hele zomerseizoen en bereidt zich voor het wintersezoen voor.
December

KERSTMIS IN ZAKOPANE

.:Begin DECEMBER zijn sommige pisten al klaar voor de eerste toeristen die skien of snowboarden. Kerstmis in Zakopana is zeer mooi. De stad is feestelijk versieerd, overal ligt veel sneuw.

Zakopane is een schilderachtig stadje aan de voet van het majestueuze Tatra gebergte.

Zakopane 1913
Zakopane 1913 - Koscieliska and Krupowki streets

.: Zakopane telt meer dan 30 duizend inwoners en is een schilderachtig stadje aan de voet van het majestueuze Tatra gebergte. De ongebruikelijke ligging, verborgen tussen de golvende bergketen Gubalowka en de rotsige bergtoppen van Tatra gebergte waren doorslaggevend voor de toeristische carriere van Zakopane. De eerste vakantiegangers kwamen al naar Zakopane tegen het einde van 18de eeuw, toen het nog een klein dorpje verscholen aan de zuidelijke rand van Polen was. Ze kwamen vanuit Krakau met hun boerenwagens vol huishoudelijke uitrusting, die aan de arme bewoners van het hoogland nog onbekend was. In het jaar 1889 kreeg Zakopane de status van een kuuroord en daarmee lokte het tuberculosepatiënten aan. In 1898 werd de aanleg van de spoorwegen voltooid en arriveerde de eerste trein vanuit Krakau. Dit leidde tot een stijging van het aantal toeristen van 1.600 mensen in het jaar 1898 tot meer dan 10.000 in het jaar 1900. Tegenwoordig zijn het er iets meer dan 3 miljoen.

Kasprowy Wierch cable car 1937

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verschenen in Zakopane ongewenste gasten - de nazi's en hun gezinnen, die hun vakanties in de in beslag genomen hotels en pensions doorbrachten. Veel van de berggidsen en skiërs riskeerden hun leven door vluchtelingen uit Polen de grens aan de andere kant van het Tatra gebergte te helpen oversteken.

railway station in Zakopane

Na de oorlog tot ongeveer het einde van de jaren tachtig waren de zomer- en wintervakantiegangers voornamelijk Polen. Na de val van communisme daalde het aantal Poolse toeristen in Zakopane licht, maar tegelijkertijd bezochten steeds meer buitenlandse toeristen Zakopane.